4 vanliga hantverkare och deras löner

4 vanliga hantverkare och deras löner

Det finns många olika yrkesroller under kategorin hantverkare men några är mer vanliga än andra. Snickare, målare, rörmokare och elektriker är några exempel på sådana som dom flesta känner till och kanske till och med har anlitat någon gång. Lönerna i branschen kan skilja sig mycket beroende på olika faktorer, till exempel var man arbetar och hur lång erfarenhet man har.

Snickare, målare, rörmokare, elektriker – så mycket tjänar dom

Den som har anlitat en olika hantverkaryrken någon gång vet säkert att det är vanligt att dom per betalt per timme – 500–600 kronor per timme är inte ovanligt. Nedan kan du läsa mer ingående om just dessa yrkesgrupper och på ett ungefär hur deras löner kan se ut.

Snickare

Det finns många snickare runt om i landet – många stora snickarfirmor lika väl som små, egna företagare som arbetar mer eller mindre på egen hand med mindre uppdrag. Hur mycket man tjänar beror både på om man är anställd eller egen, hur lång erfarenhet man har men även på vilka typ av uppdrag man utför.

Medianlönen ligger runt ca 32 000 kronor i månaden men en del ligger lägre, runt ca 23 000, och andra uppemot 35 000.

Målare

Dom flesta målare tar på sig liknande uppdrag och även här är det vanligt med både större målerifirmor och sådana som arbetar i eget företag på egen hand. Lönen för dessa hantverkare ser ungefär likadan ut som för snickare, med ett medel på 32 000 kronor i månaden.

Rörmokare

Som rörmokare, eller VVS-montör, har man chans att tjäna bra eftersom det är ett bristyrke på många håll i landet. Timpriset för att anlita en rörmokare kan ligga på så mycket som 850 kronor i timmen och lönen ligger runt ca 34 000 kronor i månaden.

Elektriker

Även elektriker är en grupp hantverkare som har ett högt timpris för sina tjänster. Det finns dock flera typer av elektriker, så som installationselektriker, industrielektriker och serviceelektriker, men genomsnittet har ca 32 000 – 33 000 kronor i lön.

Fler exempel på hantverkare och löner

Många drömmer om att arbeta som hantverkare och förutom dom ”vanligaste” som nämndes ovan så finns en rad andra yrkesroller, som också innebär kreativa och pyssliga arbetsuppgifter:

  • Hovslagare – 28 400
  • Murare – 34 000
  • Smed – 29 000

Att säga exakt hur mycket en hantverkare har i lön är svårt – man kan alltid utgå från medellönen men det finns alltså dom som tjänar både mer och mindre än det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *