Kamerabevakning – bra eller dålig investering?

Att ha konstant kamerabevakning med övervakningskameror kan ha både fördelar och nackdelar. Den största anledningen till att både företag och privatpersoner väljer att ha det är troligen för att minska risken att bli utsatt för brott samt för att öka känslan av trygghet.

Frågan är om det lönar sig eller inte – uppenbarligen blir även kameraövervakade områden utsatta för brott men vad säger statistiken? Det kan du läsa mer om här.

Kamerabevakning kan avskräcka från brott

Det säger kanske sig självt att många personer undviker att begå brott på platser som övervakas med kamera eftersom risken att åka fast är så stor. Redan där kan man tänka att det är en självklarhet att kamerabevakning är lönsamt men trots att det avskräcker många så gäller det dessvärre inte för alla.

Genom att sätta upp kameror kan man till viss del minska risken att bli utsatt för brott och det vore ju ett enkelt sätt att bekämpa brottslighet över lag, om alla nu blev avskräckta. Den skara som inte bryr sig om det finns kameror eller inte är dock svårare att stoppa men även om brott begås, trots kameror, kan det löna sig i alla fall.

Snabbare insatser och fler uppklarade fall

Ja, det begås en del brott även där kamerabevakning finns och den stora skillnaden, om man jämför med där inga kameror finns, är att man kan få snabbare insatser. Låt säga att ett inbrott sker nattetid, när ingen annan vistas i den aktuella lokalen. Larmet kommer gå av och kamerorna filmar det som händer.

Med hjälp av kamerabevakning kan man se vad som försiggår direkt och rätt hjälp kan skickas till platsen snabbt, till exempel:

  • Väktare
  • Polis

Snabba insatser gör i sin tur att det finns en större chans att brottet klaras upp. I bästa fall kan gärningspersonerna gripas direkt på platsen men om dom hinner fly så finns bra bevisning med hjälp av videomaterialet. Kanske går det till och med att identifiera personerna direkt för att sedan kunna göra ett snabbt gripande.

Även om kamerabevakning inte ger ett hundraprocentigt skydd mot att bli utsatt för brott så minskar åtminstone risken. Kamerorna gör också att man kan hålla koll på distans om man känner sig orolig, vilken kan bidra med en viktig trygghet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *